Wat is coaching?

Coaching een begrip in de maatschappij; alleen wat is het precies?

Wat is coaching?

Coaching Almere: Alles over Coaching

De definitie van coaching word binnen het vakgebied en in vakliteratuur op verschillende manieren uitgelegd.

Op het moment dat je zou zoeken op wat coaching precies inhoud, kom je ook een verscheidenheid aan interpretaties tegen. Deze verschillende manieren van uitleggen zorgt er ook voor, dat coaching in de markt nog wel eens als ‘vaag’ gezien word. Tenslotte is er géén concrete en eenduidige uitleg voor coaching.

Definitie van coaching:

Coaching Almere hanteert de korte beschrijving en definitie van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). “Coaching is die vorm van positieve professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van de zelfgekozen doelen.”

Wat is de toegevoegde waarde van de NOBCO voor een coach of cliënt?

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) is een kwaliteitskeurmerk voor de coach professionals. Wanneer je kiest voor een coach die zich heeft aangesloten bij de NOBCO, dan kies je voor kwaliteit, integriteit en professionaliteit. Op de website van de NOBCO kan je een overzicht van coachingsprofessionals vinden in jouw regio.

Hoe ziet een coachtraject eruit?

De aanpak van een coachtraject kan enorm verschillend zijn. Het is dan ook een goede vraag om te stellen aan een coach, als je een coachtraject overweegt. De coachgesprekken kunnen wekelijks of twee wekelijks plaats vinden én er zijn ook coaches in de markt die één keer per maand gesprekken voeren met cliënten.

De rode draad voor jouw coachtraject is bij elke coach gelijk. Een coachtraject begint altijd met jouw coachvraag. Vanuit jouw coachvraag word een coachtraject samengesteld. De duur van een coachtraject word altijd in overleg met jouw besproken.

De meeste coaches werken met opdrachten die je in de tussenliggende periode tot jouw volgende coachgesprek moet uitwerken. Zo werk je concreet aan de veranderingen die je wilt gaan realiseren. De opdrachten die je hebt gemaakt worden vaak in het volgende coachgesprek besproken.

Sommige coaches bieden jouw verslaglegging aan van jouw coachgesprekken en de uitwerking van jouw opdrachten. Hou er rekening mee dat dit niet voor elke coach vanzelfsprekend is.

Tip van Coaching Almere: Informeer van tevoren bij jouw coach welke frequentie bij jouw coachvraag past en hoe een coachtraject eruit ziet. Op deze manier heb je altijd van tevoren een duidelijk beeld over wat je kan verwachten en wat de bijbehorende kosten voor coaching zijn.

Wat zijn de tarieven voor coaching?

Op het moment dat je gaat onderzoeken wat de tarieven voor coaching zijn, dan zie je al snel dat er ook hier grote verschillen zijn. De tarieven voor coaching liggen gemiddeld tussen de 35,- euro en 250,- euro per uur. Coachen is tot op heden nog steeds een vrij beroep. Dit betekend dat iemand die een willekeurige coachopleiding heeft gedaan, zich in principe direct coach zou mogen noemen.

Beroepsorganisaties en ook opleidingsinstituten zijn al een lange periode bezig om de kwaliteit van coaches te waarborgen voor cliënten. De NOBCO is hier een gerenommeerd voorbeeld van. De coachingsprofessionals die zich bij hen hebben aangesloten, dienen zich te houden aan de Algemene Voorwaarden, Ethische Code en tevens kunnen cliënten beroep doen op de Klachtencommissie van de NOBCO. De tarieven van de NOBCO coachingsprofessionals liggen gemiddeld tussen de 75,- euro en 250,- euro per uur.

Tip van Coaching Almere: Informeer altijd goed van tevoren naar de tarieven bij een coach. De coachingsprofessionals hanteren veelal verschillende tarieven voor de particuliere en zakelijke markt.

Op het moment dat jouw coachtraject van toegevoegde waarde is voor jouw werk, dan kan je ook bij jouw werkgever informeren naar mogelijke vergoedingen. De meeste werkgevers stellen een budget beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling en kunnen vaak een gedeelte of het volledige coachtraject voor jou betalen.

Wat zijn de mogelijkheden om coaching door mijn zorgverzekeraar vergoed te krijgen?

Coaching valt niet standaard onder de vergoeding van de zorgverzekeraar. De meeste coaches en coachgesprekken zal je dan ook zelf moeten betalen.

Er zijn wel coachingsprofessionals die aangesloten zijn bij zorgverzekeraars. Vaak zijn dit de coachpraktijken waar een breder aanbod aan dienstverlening word geboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan coaches die ook afgestudeerd zijn in Maatschappelijk Werk, Psychologie en/ of Arbeid en Organisatiepsychologie.

Informeer bij aanvang van jouw coachtraject altijd goed bij jouw zorgverzekeraar en coach wat jouw mogelijkheden zijn.

Zijn de kosten voor coaching fiscaal aftrekbaar?

De kosten voor coaching zijn voor jou als particulier, ondernemer en als werkgever fiscaal aftrekbaar. Hiervoor dien je wel te voldoen aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst. Er geld voor aftrek van studiekosten een drempel van 250,- euro. Op het moment dat jouw kosten voor coaching dus hoger zijn dan 250,- euro voor een coachtraject, dan kan je hier gebruik van maken. Uiteraard is het wel van belang om de overige fiscale voorwaarden goed door te nemen.

Tip van Coaching Almere: Houd er rekening mee dat de factuur voor jouw coachtraject in één Belastingjaar valt. Anders zou het betekenen dat je twee keer de drempel van 250,- euro zelf zou moeten betalen. Voor meer informatie over Studiekosten en andere scholingsuitgaven verwijzen we naar de Belastingdienst.

Comments are closed