Eenzaamheid

Kijk eens om je heen en observeer de mensen in je directe omgeving. Heb je jezelf weleens afgevraagd hoeveel mensen er in je naaste omgeving momenten van intense eenzaamheid beleven. De sluier van eenzaamheid brengt mensen gevoelens die ze liever niet ervaren. Angsten en onzekerheden uit het verleden en heden, twijfels over het doel van het leven, wie ze zijn en vooral de vraag of ze het goed hebben gedaan en doen voor zichzelf of een ander. Emoties die deze momenten versterken verdriet, woede, frustraties en herinneringen die ervoor zorgen dat de beleving van eenzaamheid word versterkt.

Op de momenten dat mensen eenzaamheid ervaren denken ze dat ze de enige zijn en dat de wereld om hun heen doorgaat zonder hun. Niemand kijkt naar deze personen om, althans dat is vaak de beleving van de persoon die deze intense emotie van eenzaamheid ervaart.

Verdient niet iedereen de warmte, liefde en het begrip op momenten dat eenzaamheid de kop op steekt. Probeer jezelf eens te verplaatsen in de ander en vraag je af wat jij op zo’n moment van een ander zou willen ontvangen. Het tonen van jouw kwetsbaarheid, angsten en onzekerheden en het uitspreken hiervan kan er juist voor zorgen dat de ander zich minder eenzaam voelt.

Eenzaamheid is vaak een momentopname van een individu. Uiteindelijk beleeft iedereen op zijn of haar manier zijn eigen gevoel van eenzaamheid in het leven. Vergeet alleen nooit dat jij niet de enige bent en dat er meer mensen om je heen zijn die af en toe of met enige regelmaat eenzaamheid ervaren.

Durf jij je eigen kwetsbaarheid in te zetten als kracht en er op de momenten van eenzaamheid van een ander er daadwerkelijk voor de ander te zijn. Jou raadgever angst kan ervoor zorgen dat je belangrijke signalen in je omgeving mist, terwijl de vraag naar warmte, liefde en begrip erg groot kan zijn, zonder dat jij dit door hebt. Durf jij je eigen angsten en onzekerheden te overwinnen om een ander te ondersteunen en te helpen in periodes van eenzaamheid.

Eenzaamheid een gevoel dat ieder individu op zijn eigen manier ervaart en beleeft. Ondergaan met of zonder hulp van een ander is een keuze. Het aanbieden van hulp, warmte en liefde is ook een keuze. Welke keuze maak jij?

Comments are closed