Handen in het haar

Help?! Ik zit met mijn handen in het haar!Handen in het haar

Mijn eerste luchtige reactie; ‘Haal ze er dan eerst maar eens uit, zonde van je kapsel ;)’. Even serieus. Ik weet het echt niet meer! Toch hoor ik aan de andere kant, door de aanwezige paniek heen al een voorzichtige kleine lach. ‘Ok. Ik zal serieus zijn, als jij eerst even ademhaalt.’ De ademhaling aan de andere kant zit zo hoog, dat het niet anders kan dat de ander letterlijk stijf staat van de paniek en stress in zijn lichaam. Ik hoor een stilte, diepe ademhaling en het stemgeluid aan de andere kant klinkt voor mij weer bekend. ‘Fijn, dat je er weer bent!’

Herken je dat? Je hoofd draait overuren, gedachten volgen elkaar snel op, piekeren ligt op de loer, tranen branden achter je ogen en voordat je het weet voel je in één keer de complete paniek en stress door je lichaam jagen. Dit is het moment dat spreekwoordelijk gezien word aangeduid als “Het handen in je haar moment”. Iedereen herkent vaak wel van deze momenten in zijn of haar leven.

De één verzuipt letterlijk in zijn gedachten

Denk je echt dat het beter word, als je hoofd al zo vol zit om nog harder en meer na te gaan denken. Ik ben ervan overtuigd dat het je niet helpt. Sterker nog, grote kans dat het resulteert in enorme hoofdpijn óf zelfs een migraine aanval.

De ander zet nog een tandje bij en gaat nog harder werken

Zolang je bezig bent en jezelf bezig blijft houden, hoef je tenslotte géén aandacht aan deze gedachtestromen te geven. Het kan een goede afleiding zijn, alleen op het moment dat je even stil gaat staan zal je ervaren dat ‘hatsikidee’ jouw gedachtestromen er in één keer weer overweldigend kunnen zijn.

Wat kan je dan wel doen?

Heel simpel, doe iets leuks. Ik hoor je denken; ‘Ja, lekker makkelijk. Net alsof ik nu iets leuks kan bedenken. Ik wil het NU oplossen, want ik ben er klaar mee.’ Natuurlijk begrijp ik dat je dé oplossing of het antwoord wil vinden voor je gedachtestromen. Besef je alleen ook, dat je het antwoord tot nu toe met het ‘harde nadenken’ nog niet hebt kunnen vinden. Nog langer nadenken is eerder een kwelling, dan de oplossing voor jezelf. Sterker nog, het kost je ontzettend veel energie en het trekt je volledig leeg. Zit je dan te wachten op het vermoeide en lusteloze gevoel? Ik kan het me niet voorstellen, dus wees dat gevoel in ieder geval voor en maak eerst weer een beetje ruimte in jezelf.

Leuke dingen doen is natuurlijk ontzettend breed en voor iedereen is iets anders leuk om te doen. Ik geef je een aantal handreikingen en ideeën ter inspiratie, misschien staat er iets voor je tussen. Mocht het niet zo zijn. Neem dan even een paar minuten de tijd om zelf te bedenken wat jij leuk vind.

– Zoek de buitenlucht op en maak een heerlijke wandeling.
– Zorg dat je met je handen bezig bent en doe iets creatiefs; knutselen, tekenen, schilderen, bak iets lekkers voor jezelf of kook een heerlijke maaltijd vanavond.
– Ga op bezoek bij die veel te grappige vriend of vriendin met heel veel energie. Niet praten over ‘je handen in je haar moment’. Even genieten van de humor en positiviteit.
– Ga lekker sporten, lees een boek, ga lekker in bad of breng een bezoek aan de sauna

Wat is de rode draad in al deze voorbeelden? Ga even iets DOEN voor jezelf. Het ‘Doen’ is vaak de sleutel, die je weer ruimte zal geven in jouw gedachtestromen. Sterker nog, het is dé ruimte die je nodig hebt om de oplossingen en de antwoorden voor ‘het handen in je haar moment’ te vinden.

Comments are closed